Κωτσόβολος: Από το “όλα χωρίς λεφτά” της Αριστείδου στην πώληση από την Currys

Αν κανείς μελετήσει την πορεία της Κωτσόβολο μέσα στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι από το 1950 έως και σήμερα διήλθε αρκετών διαφορετικών μεταλλάξεων ως προς τον χαρακτήρα του. Μεταλλάξεις που ωστόσο συμβάδιζαν με τα δεδομένα κάθε εποχής, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία μίας επιχείρησης που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 90 καταστήματα στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο αλλά και στην Κύπρο. H ανακοίνωση του ομίλου Currys περί πώλησης της Κωτσόβολος, δεν αιφνιδίασε τα στελέχη της πωλούμενης εταιρείας, δεδομένου ότι ήταν μία διαδικασία που προετοιμαζόταν εσωτερικά να υλοποιηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, όπως πληροφορείται το Capital.gr.

Από το 1950 σε ένα μικρό μαγαζί της Αριστείδου

Η Κωτσόβολος φέτος συμπληρώνει 73 χρόνια λειτουργίας. Το ξεκίνημά της χρονολογείται από το 1950, όταν ο Παναγιώτης Κωτσόβολος δημιούργησε ένα μικρό κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών με δόσεις επί της οδού Αριστείδου, καθώς έπιασε τον παλμό της εποχής όταν αρκετά νοικοκυριά άρχισαν να εκσυγχρονίζονται αγοράζοντας ραδιόφωνα και κουζίνες. Το βασικό μήνυμα του Κωτσόβολου ήταν τότε “όλα χωρίς λεφτά”, αντικατοπτρίζοντας την πολιτική δόσεων που εφάρμοζε η επιχείρηση.

Επικεφαλής της επιχείρησης ανέλαβε ακολούθως ο Μαρίνος Παράβαλος, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το “Π. Κωτσόβολος – Νέα Γενιά – Αριστείδου 9”. Το 1993 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Φουρλής Trade ΑΕΒΕ και το 1998 εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Ράδιο Αθήναι. Έναν χρόνο αργότερα εισήχθη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τον Μάιο του 2000 η Κωτσόβολος συνεργάστηκε με τον βρετανικό όμιλο Dixons και το 2005 εξαγοράστηκε πλήρως από αυτόν. Ταυτόχρονα άλλαξε επωνυμία από Π. Κωτσόβολος σε South Dixons East Europe.

Η απόφαση της Currys – Συνεχίζεται ο επενδυτικός σχεδιασμός

Η απόφαση του βρετανικού εισηγμένου ομίλου Currys στον οποίο ανήκει η αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών και τεχνολογίας, έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο επιχειρηματικό πεδίο της Dixons South East όπως είναι η επίσημη εταιρική ονομασία της Κωτσόβολος. Σύμφωνα πάντως με πηγές κοντά στην Κωτσόβολος συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι στο προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει ένα νέο κατάστημα στην Καλαμαριά, ενώ πρόκειται να ανακαινιστεί το κατάστημα της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη εκ θεμελίων με τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου καταστήματος. Επιπλέον, προγραμματίζεται η λειτουργία και νέων καταστημάτων εντός του 2023 με βάση τον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Η άγνωστη συμφωνία της Κωτσόβολος με τον Φουρλή στην Ελευσίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Κωτσόβολος έχει υπογράψει συμφωνητικό για τη μίσθωση logistics center που θα κατασκευάσει ο όμιλος Φουρλή, μέσω της Τrade Estates ΑΕΕΑΠ. Για τη συγκεκριμένη επένδυση ο όμιλος Φουρλή απέκτησε το 50% της Recon τον Αύγουστο του 2022. Στην έκταση αυτή είναι προγραμματισμένη η δημιουργία logistics center με επιφάνεια άνω των 50.000 τετραγωνικών μέτρων όπου – εκτός απροόπτου – θα στεγάσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Κωτσόβολος.

Με βάση το ρεπορτάζ, τη διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος από πιθανούς αγοραστές έχει αναλάβει να υλοποιήσει η City και κατά το προσεχές διάστημα θα αποσταλούν προσκλήσεις προς πιθανούς ενδιαφερόμενους. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη λειτουργία της Κωτσόβολος, το πλάνο για τις επόμενες κινήσεις συνεχίζεται απρόσκοπτα και στις 6 Ιουλίου αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας στην Ελλάδα για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου του 2023, κάτι που θα συμβεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Currys.

H επίσημη εκδοχή της Currys για τη συγκεκριμένη απόφαση και παρά το γεγονός ότι ο Κωτσόβολος αποτελεί μία υγιή και έντονα κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα, είναι ότι οι επιδόσεις της Κωτσόβολος δεν αποτυπώνονται στην αξία του ομίλου. Ταυτόχρονα η πώληση της κερδοφόρας δραστηριότητας που αποτελεί η Κωτσόβολος αποτελεί και μία προσπάθεια βελτίωσης των χρηματοοικονομικών επιδόσεων της Currys. Υποστηρίζει μάλιστα ότι λόγω των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, η διοίκηση της Currys διέκρινε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος. Στη χρήση του 2022 η Currys είχε κύκλο εργασιών 10,14 δισεκατομμύρια στερλίνες από 10,34 εκατ. με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 71 εκατομμύρια στερλίνες, απασχολώντας αυτή τη στιγμή 32.000 εργαζόμενους. Το δίκτυό της αριθμεί 830 καταστήματα στις χώρες που δραστηριοποιείται. Αντίστοιχα για την Κωτσόβολος, κατά την προηγούμενη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2022, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας στην Κύπρο που έκλεισε περίπου 10 μήνες, διαμορφώθηκε σε 654 εκατ. ευρώ έναντι 578 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση 13,1%. Σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων, πάντως, η αύξηση του τζίρου κινήθηκε στα επίπεδα του 4%. 

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων της Κωτσόβολος διαμορφώθηκαν σε 25,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 20,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 18% και διαμορφώθηκαν σε 51,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι o όμιλος μετονομάστηκε από Dixons Carphone που ήταν προηγουμένως σε Currys plc τον Σεπτέμβριο του 2021. Η επωνυμία Currys αντικατέστησε επίσης τις μάρκες PC World, Team Knowhow και Carphone Warehouse. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία o όμιλος παρουσιάζεται ως Currys. Στις σκανδιναβικές χώρες με το σήμα Elkjøp και ως Κωτσόβολος στην Ελλάδα.

capital.gr

Σχετικά